Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Ana Sayfa
Forum
Yardım
TinyPortal
Ara
Takvim
Facebook
Giriş Yap
Kayıt Ol
Gcbal Mezunları Derneği
»
Forum
»
Üniversiteler ve Meslek Rehberi
»
Meslek Rehberi
»
Meslekler
»
Kimya Mühendisliği
(Moderatör:
[ADMIN]
) »
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
3
Aşağı git
Gönderen
Konu: KİMYA MÜHENDİSLİĞİ (Okunma sayısı 862 defa)
[ADMIN]
---[FLP]---
Administrator
[kaptanlvnt]
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
:
24 Aralık 2007, 22:26:05 »
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR ?
Kimya mühendisliği, temel olarak kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji ve ekonomi bilimlerini kullanarak önemli endüstriyel, teknolojik ve çevresel problemleri çözümleyen bir mühendislik dalıdır.
Mühendislik eğitimi almak isteyen kişilerin iyi bir matematik alt yapısına sahip olmaları gerekmektedir. Kimya mühendisliği disiplinler arası çalışmayı gerektiren bir yapıya sahiptir ve matematik, kimya ve fizik bilimlerine ilgi duyan kişiler için bulunmaz bir mühendislik dalıdır.
Kimya mühendisliğinin 1950’li yıllarda AIChE (Amerikan Kimya Mühendisliği Enstitüsü) tarafından yapılan tanımı şöyledir:
“Kimya mühendisliği mühendislik mesleğinin bir kolu olup, maddelerin fiziksel ve kimyasal değişimlerinin yer aldığı, üretim işlemlerinin uygulama ve gelişimi ile ilgilenir. Kimya mühendisinin görevi, içlerinde fiziksel ve kimyasal değişimlerin yer aldığı cihazların projelendirme, yapım ve çalıştırılmasından ibarettir.”
1970-1980’li yıllarda tekrar şekillendirilen kimya mühendisliği tanımı şu hale gelmiştir:
“Maddeyi fiziksel ve kimyasal değişimlere uğratan cihazları ve özellikle değişimlerin (bileşim, hal ve enerji değişimleri) kendilerini mühendislik, ekonomi ve insan ilişkileri yönlerinden inceleyen bilim koluna kimya mühendisliği adı verilir.”
2000’li yılların tanımı ise aşağıdaki şekildedir.
“Kimya mühendisliği, malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hallerinin değişime uğradığı proseslerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen engin ve çok yönlü bir mühendislik dalıdır.”
Temel olarak iyi bir kimya mühendisi kimya ilmini, mühendislik disiplini, matematik, fizik, biyoloji ve bilgisayar bilgileri ile birleştirebilmelidir.
Kimya Mühendisliği ile ilgili olarak 27 Eylül 2001 tarihinde Avustralya'nın MELBURN kentinde düzenlenen 6. Dünya Kimya Mühendisliği Kongresi'nde kabul edilen bildirgede Kimya Mühendisliğinin yeni dönemdeki tanımı iyi bir şekilde vurgulanmıştır.
[ADMIN]
---[FLP]---
Administrator
[kaptanlvnt]
KİMYA MÜHENDİSİ
«
Yanıtla #1 :
24 Aralık 2007, 22:26:48 »
KİMYA MÜHENDİSİ KİMDİR ?
Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir.
Kimya mühendisinin başlıca görevleri şunlardır:
* Belirli bir kimyasal maddeyi veya ürünü en ekonomik şekilde üretmek amacıyla kurulacak işletmenin projesini hazırlamak,
* Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirlemek ve tasarımını yapmak
* Tesisleri kurulma aşamasında denetlemek ve kontrolünü sağlamak,
* Verimli ve kaliteli bir ürün elde etmek için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlamak , bunun sıklığı hakkında karar vermek,
* Üretim için reçeteler hazırlamak, maddelerin karışım ve bileşim oranlarını tespit etmek ve bunların kontrolünü sağlamak ,
* Üretim sırasında kullanılan yöntemin verimliliğini sürekli takip etmek , geliştirme faaliyetlerini yürütmek,
* Ürünün kalitesini artıracak araştırma ve geliştirmeler yapmaktır.
Yeni mezun bir kimya mühendisi endüstrilerde aynı bir doktor gibi görev alarak endüstrilerde mevcut problemi çözmeye çalışır , daha iyi performans yakalamak için öneriler hazırlar , proses kalitesini artırır. Bu ortam yeni mezun bir mühendise deneyim sağlar. Deneyimler arttıkça yeni mezun mühendis fabrikaların inşasında, devreye alınmasında ve kontrolünde görev almaya başlar.
Kimya mühendisleri bazen yeni baştan bir fabrikayı yaparlar, bazen de bir fabrikanın üretimini artırmak üzere mevcut bir yapı üzerinde iyileştirme yaparlar. Bu çalışmalar sırasında farklı disiplinlerde yetişmiş ve farklı pozisyonlardaki kişilerle çalışırlar.
İyi bir kimya mühendisi olmak için ,
* Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne sahip olunmalı ,
* Bilimsel meraka sahip olunmalı,
* Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip olunabilmeli
* Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı,
* Matematik,fizik özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı,
* Sorumlu,sabırlı ve titiz kimseler olunmalıdır.
KİMYA MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Bunlardan bazıları :
*
Endüstriyel tesisler ,
*
Laboratuarlar ,
*
Özel ve kamu proje büroları ,
*
İthalat-ihracat büroları ,
*
Petrokimya sektörü ,
*
Otomotiv sektörü ,
*
Gıda sektörü,
*
Çimento ve refrakter sektörü ,
*
Seramik sektörü ,
*
İlaç sektörü,
*
Tekstil sektörü ,
*
Boya sektörü ,
*
Cam sanayii,
*
Metal ve kaplama sanayii ,
*
Gübre sektörü ,
*
Lastik ve kauçuk sektörü,
*
Savunma sanayii ‘dir .
Kimya mühendislerinin bu sektörlerde sorumluluk aldığı bölümler şunlardır :
* Araştırma-geliştirme,
* Proses tasarımı ve optimizasyon,
* Fabrika organizasyonu ve işletme ,
* Kalite güvence , güvenlik ve çevre kalitesi,
* Teknik satışlar , servis ve pazarlama,
* Yönetim
hbaris
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #2 :
16 Ocak 2008, 22:03:31 »
arkadaşlar ben bu meslek sahibi olarak hepinize tavsiye etmek isterim..çünkü özel sektörde her alanda is imkanı bulunmaktadır..size söle söleyebilrm iş alanı sınırsız desem abartmıs olmam..kimya mühendisi olun hayatınız kurtulsunnnn
..espri tabi herşey sizin elinizde. ne kadar kendinizi geliştirdiğinixe bağlı..ama sunu bil,n okulu 1. bitirmek bile isiniz garanti anlamnıa gelmezz..nekadar calıstıgnıza bağlı..burdan sizlere bilgi vermek isteim..
-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
YA OLDUGUN GİBİ GÖRÜN,YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL!!!
dr.mete
Dr. Mete GEDİKBAŞ
Genel Yönetici
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #3 :
17 Ocak 2008, 16:35:39 »
levent bu nedir abi kimya mühendisliğine alaka
Game Over...
hbaris
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #4 :
18 Ocak 2008, 00:36:52 »
zoruna mı gitti boruuu??
-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
gemcay
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #5 :
09 Nisan 2008, 22:13:04 »
bi kimya mühedisine yakısır bi söylem degıl
hbaris
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #6 :
11 Ağustos 2008, 01:29:57 »
pardon aydıncım...zorunamı gitti polimer yapı
-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
gemcay
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #7 :
12 Ağustos 2008, 15:01:10 »
evet şimdi oldu kimyasal küfürlerle boğ o doktor bozuntusunu...
dr.mete
Dr. Mete GEDİKBAŞ
Genel Yönetici
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #8 :
12 Ağustos 2008, 15:07:17 »
ulan kafamı kızdırmayın rektumunuzdan trombosit aferezi alırım
Game Over...
nazlı yaşar
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #9 :
17 Mart 2009, 23:40:01 »
kimya mühendisi kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarımı, kurulması ve işetilmesinden sorumlumühendislerdir.öncelikle bir MÜHENDİSTİR, "kimyacı" , "kimyager" değildir!! =)zira bu mesleklerle sıkça karıştırılmakta ve henüz adayken bu yüzden komplex geliştirmiş bir topluluktur.
Bir kimya mühendisi kimyadan anlamalı fakat matematiği parmağında oynatmalıdır.
Temel olarak kimya bilimi ile fazlaca matematik,bilgisayar, fizik ilaveten biyoloji ve ekonomi bilimlerini birleştiren bilim dalıdır.üretimin merkezindedir.mültidisipliner çalışma gerektiren bir bilim dalıdır.
Kimya mühendisliğinin 1950’li yıllarda AIChE (Amerikan Kimya Mühendisliği Enstitüsü) tarafından yapılan tanımı şöyledir:
“Kimya mühendisliği mühendislik mesleğinin bir kolu olup, maddelerin fiziksel ve kimyasal değişimlerinin yer aldığı, üretim işlemlerinin uygulama ve gelişimi ile ilgilenir. Kimya mühendisinin görevi, içlerinde fiziksel ve kimyasal değişimlerin yer aldığı cihazların projelendirme, yapım ve çalıştırılmasından ibarettir.”
kimya mühendisi adayı, aday adayı, karasız kaldım bi de buna bakayım diyen tüm arkadaşlar bu başlık altında bilgi paylaşımı yapabiliriz.
nazlı yaşar
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #10 :
17 Mart 2009, 23:47:01 »
ve tabi ben de ege üniversitesi kimya mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim.'04 gcbal mezunuyum.ilgilenen merak eden arkadaşlarla seve seve (gücüm yettiğince) bilgi alışverişi yapılır =)
hotprospect
#a#_#hotp#_#tms#
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #11 :
17 Mart 2009, 23:53:34 »
Hoşgeldin.
Gerçekten de çok iyi bir bölüm. Benim de tercihlerim arasındaydı. Uzmanlaşmanın çok yoğun çalışma gerektirdiği bölümlerden biri. Tabi yetkin olan kimya mühendisleri el üzerinde tutuluyor. Benim mesela bi tanıdığım var. Çalıştığı fabrikada işletme müdürü. Fabrikanın tesislerini bile o planlayıp kurdurdu. Şu an kendisi mühendis olmasına rağmen benden çok ders çalışmakta halen.
göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten,
affet senden habersiz aldığım her nefesten...
--------
t<1814400
---------
[ADMIN]
---[FLP]---
Administrator
[kaptanlvnt]
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #12 :
18 Mart 2009, 00:26:58 »
Teşekkürler yardımlarınız için.
nazlı yaşar
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #13 :
18 Mart 2009, 23:40:38 »
rica ederiz efendim bizde öğreniyoruz. oldukça kapsamlı bi site olmuş.beklemiodum bu kadar doğrusu.
hotprospect arkadaşım sende doğru söylemişsin çok kapsamlı bir bölüm.eğitmi de öyle. drdüncü sınıfta olmama rağmen seneye kendimi tam olarak nerde olacağımı bilemiyorum.
miray91
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
«
Yanıtla #14 :
19 Temmuz 2009, 20:00:15 »
ben ege kimya müh. ve itü kimya bölümü arasında çok kararsız kaldım bilsgisi olan var mı?
mirayseviş...
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
3
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gcbal Mezunları Derneği
»