Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Ana Sayfa
Forum
Yardım
TinyPortal
Ara
Takvim
Facebook
Giriş Yap
Kayıt Ol
Gcbal Mezunları Derneği
»
Forum
»
Üniversiteler ve Meslek Rehberi
»
Meslek Rehberi
»
Meslekler
»
Avukat
(Moderatör:
dr.mete
) »
Avukat
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Avukat (Okunma sayısı 351 defa)
[ADMIN]
---[FLP]---
Administrator
[kaptanlvnt]
Avukat
«
:
13 Haziran 2009, 14:15:32 »
Avukat, hukuk öğrenimi görmüş ve yargı önünde kişilerin haklarını savunmayı meslek edinmiş kimselere denir. Avukat aynı zamanda yasalarla ilgili konularda kişilere yol gösterir. Bir avukat serbest ya da bir kuruma bağlı olarak çalışabilir.
Avukatların çoğu hukukun belirli bir alanında uzmanlaşırlar. Belirli konuda uzman olan avukatlar davalara girerek dava avukatı (bazı ülkelerde) olabilir. Bu uzmanlaşma çeşitli konularda kendine başvuranlara danışmanlık yapmak, yol göstermek biçiminde de olabilir. Bir avukat önce söz konusu olayı ya da durumu hukuk açısından değerlendirir, sonra davayı üstlenir. Hukuk deyimiyle "müvekkil" denen savunacağı kişiyi temsil yetkisi aldıktan sonra da gerekli işlemleri yürütür. Duruşmalarda davacı ya da davalıyı, vekili olarak yargı önünde temsil eder. Vasiyetname, sözleşme gibi hukuksal belgeleri düzenlemek de avukatın görevleri arasına girer.
Bazı ülkelerde, avukatlık yapabilmek için, avukatların meslek kuruluşlarına üye olmak zorunludur.
Türkiye'de avukat olabilmek için önce bir hukuk fakültesini bitirmek, sonra bir yıllık staj yapmak gerekir. 2001 yılı Mayıs ayında Avukatlık Kanununda yapılan değişikle Türkiye'de Avukatlık yapabilmek için stajdan sonra yeterlilik sınavını geçme şartı da getirilmişse de 14 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5558 sayılı kanunla sınav kaldırılmıştır.
Avukatlık stajının ilk altı ayı adliyede, ikinci altı ayı ise bir avukat yanında yapılır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayanlar avukatlık yapamazlar. Başka bir ülkede hukuk öğrenimi görenlerin avukatlık hakkını kazanması için fark derslerinden sınava girmesi zorunludur. Türkiye'de avukatların belli konularda uzmanlaşma zorunlulukları yoktur. Her tür davaya girebilirler. Avukatlar duruşmalara cüppe giyerek çıkarlar; avukatların cüppeleri yargıç ve savcılarınkinden farklıdır. Avukatların cüppeleri siyah renktedir. Yakaları hakim yaka ve kırmızı renkte olup, tek bir sarı şerit vardır. Kol ağızları yeşildir ve cüppenin önünde de yakadan aşağı kadar boyuna uzanan yeşil bir şerit bulunur.
Ülkemizde de avukatların meslek kuruluşu Baro adıyla bilinir ve ancak bu kuruluşa üye olanlar avukatlık yapabilirler. Resmi kurumlarda çalışan avukatların barolara üye olma zorunlulukları yoktur. Türkiye Barolar Birliği, baroların üye olduğu kuruluştur.
CMK hükümleri gereği avukat tutamayacak durumda olan zanlı ya da sanığa müdafii sağlanabilir. Müdafii olarak görevlendirmeyi baro yapar, ancak müdafii olarak görevlendirilen avukatın ücreti bu iş için ayrılmış fondan ödenir. 1 Haziran 2005'de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca gerek soruşturma ( dava açılmadan önceki aşama ) gerek koğuşturmanın ( iddianamenin mahkemece kabulüne karar verilmesinden sonraki dönem ) her aşamasında hem şüpheli/sanık hem de müşteki/katılanın avukat bulundurma hakkı vardır. 1 Haziran 2005'de yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile 18 yaşından küçükler, atılı suçlamanın üst sınırı 5 yıl veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurulması zorunludur. Diğer hallerde isteğe bağlı olarak avukat bulundurulabilir. 2006 yılında CMK'da yapılan değişiklikle atılı suçlamanın üst sınırının 5 yıl veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurmanın zorunlu olmasına ilişkin düzenlemede yapılan değişiklikle atılı suçlamanın üst sınırı ibaresi alt sınırı olarak değiştirilmiştir.
Diğer davalar için, avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, bu davalarını avukat aracılığı ile yapmak isteyen fakat bunun için mali gücü bulunmayan kişiler, Baroya başvurarak adli yardım kapsamında kendilerine bir avukat tayin edilmesini isteyebilecekleri gibi, adli yardımdan yararlanmak isteğiyle dava açabilir ve davayı açtıkları mahkemenin adli yardım kararı vermesini isteyebilir.
CO-ADMİN
Uğur Tanrıverdi
Co-Admin
2006 Mezunu
Avukat
«
Yanıtla #1 :
13 Haziran 2009, 14:17:22 »
Sitemizde avukat arkadaşlarımız var bilgi verirlerse güzel olur
melloody
Bir şey var aramızda...
Avukat
«
Yanıtla #2 :
14 Haziran 2009, 10:20:30 »
Evet biraz bilgi alabilirsek süper olur.
Dokuz Eylül Üniversitesi
İşletme(İngilizce)
omur
Genel Yönetici
Avukat
«
Yanıtla #3 :
14 Haziran 2009, 10:27:45 »
istanbul hukukta okuyan ve şu anda avukatlık yapan iki kişiye facebooktan msj attım en kısa zamanda bilgilendireceklerinden süpheniz olmasın:D
melloody
Bir şey var aramızda...
Avukat
«
Yanıtla #4 :
14 Haziran 2009, 16:41:39 »
Süpersin
Dokuz Eylül Üniversitesi
İşletme(İngilizce)
Umut Ekşi
Avukat
«
Yanıtla #5 :
17 Haziran 2009, 11:33:12 »
Arkadaşlar hepinize başarılar diliyorum öncelikle. Sizlere buradan ansiklopedik bilgi vermenin bir anlmaı olmadığının farkındayım. Bu yüzden eğer merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz bir konu varsa avukatlık ve hukuk fakülteleri hakkında.Sorarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada ben Marmara Hukuk mezunuyom ve 4 yıldır İstabul da serbest avukatlık yapıyorum.
melloody
Bir şey var aramızda...
Avukat
«
Yanıtla #6 :
17 Haziran 2009, 12:10:19 »
Ben hazır online yakalamışken sorayım hemen. Aslında ben psikoloji ya da kamu yönetimi okumak istiyorum ama babam hukuk diye ısrar ediyor. O da bir seçenek yani...
Benim şimdiye kadar konuştuğum kişiler hep dersler çok ağır dediler. Dersler o kadar zor mu?
Hakimlik/Savcılık sınavlarına girdiniz mi? Bi bilginiz var mı?
Bir de avukatlığın ne gibi avantaları ve dezavantajları var?
Dokuz Eylül Üniversitesi
İşletme(İngilizce)
Umut Ekşi
Avukat
«
Yanıtla #7 :
23 Haziran 2009, 17:09:05 »
Pek online yakalıymadın galiba .. Geç de olsa cevap verelim:)
Öncelikle evet dersler zor. İşletme ve benzeri bölümlerle mukayese edilmeyecek kadar. Ama dersleri sürekli takip edilirse halledilmeyecek bir şey değil. Ama şöyle söylemekte fayda var ki hukuk fakültesi bazı sınvaları vermek ÖSS sınavında iyi bir paun almaktan daha çok çalışmayı gerektirir. Bir öyle bilindiği gibi ezber falan yok hukuk fakültelerinde. Bazen soruların tek bir doğru cevabı bile yoktur, sadece olayı hukukla yorumlama yetetğine göre geçer veya kalırsınız. Hukuk fakültesi tabiki zor ama yapılamayacak bir şey. Bence derslerin zorluğunu dert etmeyin. Sadece bu iş avukatlık veya hakimlik size hitap ediyormu ona karar verin. ,
Başka bir işi sevmeden yapabilirsiniz ama avukatlı veya hakimlik sevmeden yapılcak işler değil.
Avukatlığın dezavantajına gelince.. Stajda ve ilk 2- 3 yıl emeğinizin karşılığını alamadığınız düşüneceksiniz; keza alamaycaksınız. İnsan ilişkilerinde iyi olmanız ve ikna konusunda yetenenkli olmanız gereklidir.
Avukatlığın en güzel yanı ise özgürlüğüdür, Hiçbir zaman bi mekanı kısıtlı çalışmazsınız. Sürekli değişken ve hareketli bir çevrede çalışırsınız. ve en önemlisi ayda çok az para kazanırken bile hayalleriniz büyüktür. Çünkü kapınız çalıp gelecek, herhangi bir milyonluk bir davayı elinize bırakıp gidebilir. Emin olun ki böyle biri her avukata bir gün geliyor. Ama önemli olan nezaman geleceği:)
Hakimli savcılık bambaşka birşey, herşeyden önce prestij ve toplum içinde bir ekstra statüdür. Çoğu insan bu yüzden seçer bu meslekleri. Ama hayatınız boyunca kazanabileceiğiniz para ve gelebileciğiniz yerler hep sınırlıdır. Öncelikle haritada bile adını bilmediğiniz bir yerde bulursunuz kendinizi.Büyükşehir veya yargıtay gelicem diye senelerce uğraşır ve sonra emekli olurusnuz. Yani idealist bir yapıya sahip değilseniz. Adalet dağıtmak kutsal bir vazifedir diye yapmaycaksanız bu işi katlanamazsınız.
Hakimlik sınavlarına ciddi bir çalışma ile rahatlıkla kazanılabilir. Ben hiç girmadim. Ama ileri derecede idiot arkadaşlarım girdi ve kazandı.
melloody
Bir şey var aramızda...
Avukat
«
Yanıtla #8 :
23 Haziran 2009, 20:23:35 »
Teşekkür ederim çok güzel açıklamışsınız. Ben zaten hiçbir zaman çok hırslı biri olmadım. Ortalama bir gelirle ortalama bir işte çalışabilirim yani. Hakimlik savcılık da dediğiniz gibi toplum içinde belirli bir saygınlık sağlayan meslekler olduğu için tercih edilebilir meslekler.
Avukat olup ne zaman geleceği belli olmayan bir milyonluk davayı bekleyebileceğimi sanmıyorum sanırım
Dokuz Eylül Üniversitesi
İşletme(İngilizce)
merveakin
Avukat
«
Yanıtla #9 :
27 Temmuz 2009, 02:40:16 »
mrb biraz gec olsa da tercihler bitmeden yetiştim:D
ben de istanbul hukuktayım 4 e gectim.
şimdiye kadar pek zorlanmadan geldim sanıldıgı kadar zor olmadı hiç bi zaman.çünkü sınawlarda kesin bir cewap olmadıgı ve bildiginiz normu uygulama yetenegine baglı soru stilleri oldugu için matematiksel bir sınawdan cok daha avantajlı oluyorsunuz.derslerden kulak aşinalıgı oluyor en azından.ama benim şu aşamada tavsiye edebilecegim ne okuyacagına değil ne olacagına karar vermen buna göre tercih yapman olur..çünkü okul bikaç yıl uzasa da bir şekilde bitiyor ve bunun sonunda hayat boyu sana kapıları acacak olan meslek elde ediliyor.önemli olan bu mesleğin seni hayat boyu tatmin edip edemeyeceğidir ki bu da sevdigin ve yapabilecegine inandıgın işi yaparak olur zannedersem:D
ben tek istediğim bölüm oldugu için hukuk yazdım ve hala hevesle okuyorum..bir şeyler başarabiliyorsam eger bunda hevesimin de katkısı büyüktür..
istanbul hukuk ya da istanbulda bir yer olursa da ayrıca seve seve yardımcı olabilirim...
melloody
Bir şey var aramızda...
Avukat
«
Yanıtla #10 :
27 Temmuz 2009, 12:44:36 »
İstanbul Üniversitesi - Kamu Yönetimi ile ilgili bilgi verebilir misin? Ve hazırlık atlama sınavları nasıl, bunu çok merak ediyorum.
Dokuz Eylül Üniversitesi
İşletme(İngilizce)
merveakin
Avukat
«
Yanıtla #11 :
29 Temmuz 2009, 02:08:49 »
kamu yönetiminde okuyan bir kaç arkadasım war... zorlandıkları dersler war ama onlar da teklemeden gectiler şimdiye kadar..
hazırlık atlama sınawı eskiden daha kolaydı ama sanırım şmdi biraz kasıyo ist üni..yine de anadolu lisesinde aldıgın egitim vermene yetecektir.biraz calısmayla hallolur mutlaka.. çünkü bölüm ingilizce olmadıgı için hazırlık muafiyet sınawları o ölçüde basit oluo..
daha ayrıntılı bilgi almak istediğin bi konu warsa ben de arkadaslara sorabilrim
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gcbal Mezunları Derneği
»
Forum
»
Üniversiteler ve Meslek Rehberi