Gönderen Konu: Laiklik=dinsizlik mi? gerçekten sizde buna katılıyormusunuz?  (Okunma sayısı 1627 defa)

Çevrimdışı deniz16

• *
    • Profili Görüntüle
Laiklik=dinsizlik mi? gerçekten sizde buna katılıyormusunuz?
« Yanıtla #30 : 20 Haziran 2009, 10:23:17 »
uzun lafın kısası hafif dinden bahseden insanın akp li,, laikliği savunan insanın chp li,, türklüğü ön plana cıkaaran insanın mhp li oalrak gösterilmesinden nefret ediyorum.. ayrıca din üzerinden siyaset,, laiklik üstünden siyaset muhabbetlerinden de..... 

omurun bu cümlelerine kesinllikle katılıorum arkadaslar...ben kendime göre elimden geldiğince dinim adına bişiler yapıorum,gercek anlamdaki laikliği de savunuyorum,türklüğümle Atatürkle gurur duyuyor ve onu cok seviyorum..Ama ne akpli ne chp li ne de mhp liyim...HERkesten tek bir ricam var lütfen kişiler kişisel görüşlerini kanıtlamak adına cestli olayları gündeme getirip olayları saptırmasnlarr..
   laiklik=dinsizlik tabiki degildr..ama bizm ülkemize bakıldıgında malesef ki bunu üzülerek sölüyorum bu estlik cogu kesimler de böle kabul ediliyor...ben kapalı biriyim ve emin olun sıklıkla karsılastgm soruların basında geliyor bu durum...cumhuriyet öncesi yönetimle cumhuriyetin getirdgi yönetime ayrıntılı birsekilde bakarsak asıl laikliğin ne oldugu cok rahat anlasılıyor aslında...amasuan ki laikliğin gercekten laiklikoldugunu düşünmüorm...ben okulumda kapalı okuyamıorm ve bu laiklik oluyor yada baska bir kavram esitlk..cestli sınırlandrmalar tabiki getirebilr ama bu sınırlanrmalar getiriliosa herkese,her duruma getirlmelidr..
   sunu da kesinlikle atlamıorm..her koyun tabiki kendi bacagından asılırr arkadaslarn bu yorumuna da katılıyorum...diniyasamak tercih meselesdr..isteyen içkiiçer isteyen meyve suyuu,isteyen sort giyer isteyen pantolon...kimse kimseyio sort giyiyor yok bu baska bişi die yargılayamaz...amabizim ülkemizde bu kesnlikle yapılıyr..ve malesef bunun adına da lailk yada estlik deniyor...
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2009, 10:41:34 by deniz16 »

Çevrimdışı TUNA

• *
  • Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ..
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #31 : 29 Temmuz 2009, 01:12:20 »
Yazılan yorumların hepsini okudum ve bu konu Türkiye de cidden tartışılması gereken bi konu.Anayasasında laiklik kavramı geçen nadide ülkelerden biriyiz.Sanırım sorun laikliği doğru bi şekilde anlayabilmek.Ben burada ömür abiye katılıyorum kurumlar laik olabılır sadece kişiler olamaz kişiler sadece yaşayabilir ki ülkemizde ne kadar yaşıyabiliyoruz buda malum.Tabiki insanlar özgürdür isteyen dinini istediği gibi yaşar isteyen gidip içkisini içer kimse kimseye karışamaz.İnsanlar ne kadar doğru bi şekilde anlıyorlar acaba bu kawramı Türkiye de laikliği sawunan biçok insan bunu cidden dinsizlik olarak algılıo we dinini gerçekten yaşamaya çalışan (tam manasıyla) insanları da yobaz die nitelendiriyo.Laikliği sawunup Atatürk'ün arkasına saklanıyorlar.Atatürk meclisi açarken dualarla hatimlerle açmıştır kendi eşide kapalıdır ayrıca hutbe dahi wermiştir ben aAtatürkçüyüm ben laik biriyim dienler bu konuda ne kadar bilgiye sahipler acaba.Bu şekilde birsürü örnek werılebılır eğer ülkemizde gerçekten uygulanabılseydı belki özellikle tekrar sölüyorum belki herşey daha iyi olurdu.Ayrıca unutmamak lazımki Osmanlı devleti şeriat hükümleriyle yönetiliyordu ama hertürlü imkanlarıyla yaşam şekilleriyle şimdiye nazaran daha iyiydiler tabikide şeriatle yönetilim demiyorum sadece basit bir karşılaştırma

Çevrimdışı HR.HEXALL

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #32 : 29 Temmuz 2009, 01:26:12 »
Yazılan yorumların hepsini okudum ve bu konu Türkiye de cidden tartışılması gereken bi konu.Anayasasında laiklik kavramı geçen nadide ülkelerden biriyiz.Sanırım sorun laikliği doğru bi şekilde anlayabilmek.Ben burada ömür abiye katılıyorum kurumlar laik olabılır sadece kişiler olamaz kişiler sadece yaşayabilir ki ülkemizde ne kadar yaşıyabiliyoruz buda malum.Tabiki insanlar özgürdür isteyen dinini istediği gibi yaşar isteyen gidip içkisini içer kimse kimseye karışamaz.İnsanlar ne kadar doğru bi şekilde anlıyorlar acaba bu kawramı Türkiye de laikliği sawunan biçok insan bunu cidden dinsizlik olarak algılıo we dinini gerçekten yaşamaya çalışan (tam manasıyla) insanları da yobaz die nitelendiriyo.Laikliği sawunup Atatürk'ün arkasına saklanıyorlar.Atatürk meclisi açarken dualarla hatimlerle açmıştır kendi eşide kapalıdır ayrıca hutbe dahi wermiştir ben aAtatürkçüyüm ben laik biriyim dienler bu konuda ne kadar bilgiye sahipler acaba.Bu şekilde birsürü örnek werılebılır eğer ülkemizde gerçekten uygulanabılseydı belki özellikle tekrar sölüyorum belki herşey daha iyi olurdu.Ayrıca unutmamak lazımki Osmanlı devleti şeriat hükümleriyle yönetiliyordu ama hertürlü imkanlarıyla yaşam şekilleriyle şimdiye nazaran daha iyiydiler tabikide şeriatle yönetilim demiyorum sadece basit bir karşılaştırma

Cok haklısın ama tek bı konu harıc ataturkun meclısı dualar ve hatımlerle  actırması.........Burda ataturkun amacı dua veya hatım degıl,kendısı hakkındakı dınsız soylentılerı yuzunden halktan uzaklasmamak,kurtulus savası oncesı  bırlık ve beraberlıgı saglamaktı..
''Hayatımı iki şey değiştirdi,bunlardan biri futbol diğeri sigara.Futbol beni hayata bağladı,sigara futbol hayatımı bitirdi''

Johann cruyff

Çevrimdışı ertan

• **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #33 : 29 Temmuz 2009, 15:30:09 »
laiklik kesinlikle dinsizlik değildir , ülkemizde laiklikten bahsediliyor ama keşke ülkemiz gerçekten laik olabilseydi , bağnaz düşüncelere sahip olan insanlar  ''laiklik dinsizliktir '' diyor , peki soruyorum namaz kıldığı oruç tuttuğu için dayak yiyen var mı , veya bu ülkede namaz kılıp oruç tutarken zorluklar yaşayan var mı ? Ama oruç tutmadığı için dayak yiyenler var , bir de deniliyor ki insanlar laik olamaz devlet kurumları olabilir , bir örnek veriyim , türkiyenin en büyük devlet kurumlarından biri olan TRT de yayınlanan bir çizgi film de yavru ayıcık oruç tutuyor , sonra dayanamayıp orucunu bozuyor ve babası onu cezalandırıyor sonrada böyle yaparsan cennete gidemeyeceksin diyor , yine trt de bir başka çizgi film de ise ailenin babası şöyle sesleniyor '' nerede benim ZAMAN gazetem ''... işte laik türkiye , işte laik devlet kurumu... tekrar söylüyorum keşke gerçekten laik olabilseydik...
trust no one...

Çevrimdışı nadal90

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #34 : 29 Temmuz 2009, 16:25:55 »
zaten kişilerin laik olmayıp kurumlar ve yasaların laik olma düşüncesine katılmıyorum...bu düşünceyide kabul etmiyorum...sonradan o bahsedilen laik olmayan kişiler gelip laik yasalarıda laik kurumlarıda kendine uydurmaya çalışıyor...laiklik varsa devlet düzeni içindeki her kişi ve kurum buna uymak ve laik olmak zorundadadır...bu konu öyle bir hal aldıki sanki ben laikim dediğim anda namaz kılmayan oruç tutmayan dinini yaşamaya çalışan kişileri hor gören biri olarak anlaşılıyorum...ben laik oldugumu söylediğim anda sanki müslüman değilmiş muamelesi görüyorum...var mı böyle birşey...ben gerekirse orucumu tutarım gerekirse içki içerim bu beni ilgilendirir...ama son yıllarda yapılan br şey var türkiye ne zaman rahat bir nefes alma konumuna gelse illa bir ikilik yaratılıyor birileri tarafından ve bundanda rant sağlanıyor...bunun adı 70ler 80lerde sağcı solcuydu  90larda türk kürt oldu şimdi ise laik müslüman...
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2009, 16:30:34 by nadal90 »
NeVeR eNouGH NeVeR LaTe...

Çevrimdışı rearo

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #35 : 15 Ağustos 2009, 22:03:17 »
herkes birbiri üzerinden pay çıkarmaya çalısıyor...herkes görevini yapsa bunalr olmazz...
Sakarya Üniversitesi-Çevre Mühendisliği

Çevrimdışı symbolism

• Uludağ Üniversitesi-felsefe-؟
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #36 : 15 Ağustos 2009, 22:16:17 »
Normalde değildir ,Ama Türkiyede  laiklerin tutumuna göre laiklik dinsizliktir...
bıde soyle bı durum var turkıyede dındarlar laik değildir
çok doğru

Çevrimdışı cez

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #37 : 28 Aralık 2009, 16:03:05 »
Fransa ve Türkiye'nin dışında laik devlet yoktur anayasasında böyle bir madde bulunan ülke yoktur. Laiklik vicdan özgürlüğüdür, kimisi kıçını başına açar dolanır kimisi başörtüsünün takar. Laiklik bunlara karşı gelmek değil insanların vicdan hürriyetlerine saygı duymak ve onları koruyabilmektir hem kıçını açana hem başını örteni sahiplenebilmektir.

Çevrimdışı manda

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #38 : 14 Mart 2010, 21:22:46 »
Avrupa'da "kimsenin kimseye karışmaması" 1500lü yılların başlarından 1700lerin sonlarına kadar sürmüş, iki yüz yıl boyunca Katolik ve Protestan ülkeler birbiriyle mücadele etmişlerdir. Türkiye'de açık bir "din savaşı" olmadığından "laiklik dinsizlik midir" geyiği yapılabiliyor. Laiklik, devletin her dine eşit mesafe ve saygıda yaklaşmasıdır. Oysa çoğu din sadece kişilerin ruhani yaşamını, Tanrı'yla olan aracılığını değil, gündelik yaşamını, toplumsal yaşamı da irdelemiştir. Bu yüzden belirli kesimlerin laiklik dinsizliktir diye tutturması normaldir, zira dinler ilk varoldukları toplumun yaşayışlarını düzenleyecek tutumdadırlar, çoğu dinin modern zamanlara bir "uyum" süreci geçirmesi gerekmektedir. İslam, zamanın getireceği toplumsal geleneklere sıcak baktığı halde, İslam içerisindeki "gelenekleşme, katılaşma" süreçleri bunun önüne geçmiştir. Bunun en belirgin örneği Gazzali'nin "Dinde içtihat kapısı kapanmıştır." demesi ve insanların onu dinlemesidir. Gazali ve o dönemden ileri gelen İslam içerisindeki katı gelenekçi kesimdir işte, laiklik dinsizliktir diyen.

Çevrimdışı manda

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #39 : 14 Mart 2010, 21:31:25 »
Fransa ve Türkiye'nin dışında laik devlet yoktur anayasasında böyle bir madde bulunan ülke yoktur. Laiklik vicdan özgürlüğüdür, kimisi kıçını başına açar dolanır kimisi başörtüsünün takar. Laiklik bunlara karşı gelmek değil insanların vicdan hürriyetlerine saygı duymak ve onları koruyabilmektir hem kıçını açana hem başını örteni sahiplenebilmektir.

Fransa ve Türkiye'nin dışında laik devlet olmamasını zıt bir argüman olarak kullanabilmek için oldukça iyi derecede tarih bilmen gerekli. Bir önceki mesajda belirttiğim avrupayı kana bulayan savaşların asıl odak noktaları hep Fransa ve Almanya olmuştur. Almanya, yoğun bir şekilde protestan iken, Fransa katoliktir ve Papa'ya bağlıdır. Papanın etkisini azaltmak için böyle bir uygulama getirilmiştir.

Türkiye'yi ele alırsak, hem kıçını açan hem başını kapatana sahip çıkmak konusunda; kıçını açan bunu bir siyasi amaçla yapmaz, açıkçası Türkiye'de nüdizm pek önemli bir yer kaplamıyor. Ancak, cumhuriyetin kuruluşundan beri gelen süreçte "başını kapatan" kesimin belirli bir kısmı, tamamı demiyorum, cumhuriyet karşıtı, sistem karşıtı, yenilik karşıtı düşüncelerini ortaya koymuşlardır. Tahmin edilebileceği üzere bu, bir siyasi suçtur ve bir düşünce suçudur. Devlet, nasıl komünistleri içeri aldıysa, muhafazakar kesme karşı da böyle bir önlem almıştır, eğer kendileri siyasi tutumlarını değiştirip bir tehlike arz etmeyi bırakırlarsa, yasaklar da kalkacaktır. Şu anda, AKP, Ergenekon adı altında zaten bu ilk üniter, cumhuriyetçi yapıyı korumak isteyenleri içeri almakta. İstediğin yakında gerçekleşir herhalde.

Çevrimdışı bakır

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #40 : 21 Nisan 2010, 21:30:01 »
                   Dindarlık laikliğe engel bir durum değildir, karıştırılamamsı gereken kavramlardır.Başörtüsü ile eğit

Çevrimdışı bakır

• *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #41 : 21 Nisan 2010, 21:37:34 »
      Dindarlık laikliğe engel bir durum değildir.Laiklik özü itibari ile din ve vicdan hürriyeti kavramlarının devletçe korunması durumudur.Yani başörtüsü ile eğitime engel olma, imam hatip liseleri vb. sorunlar laik devlet anlayışı ile alakası olmayan konulardır.Dini yaşamaya çalışan bu yolda mücadele eden kesimin laiklik anlayışını benimsiyememeleri ve kavramı uygulamaya koyma noktasındaki eksiklikleri dini inançları olmayan ya da zayıf olan bir takım kişilerin laikliği yaptıkları faaliyetlere kılıf olarak sunmaları sonucu böyle bir sorun ortaya çıkmıştır.Laiklik vb. kavramlar üzerinden yapılan siyaset toplumu kutuplaşmaya götürmüştür ve bu kutubun duvarları her geçen gün kalınlaşmaktadır bilmem farkında mıyız ...?

Yorum yaz