Gönderen Konu: Laiklik=dinsizlik mi? gerçekten sizde buna katılıyormusunuz?  (Okunma sayısı 1622 defa)

Çevrimdışı melloody

• Bir şey var aramızda...
    • Profili Görüntüle
Laiklik=dinsizlik mi? gerçekten sizde buna katılıyormusunuz?
« Yanıtla #15 : 21 Şubat 2009, 14:36:17 »
En basit tanımıyla yazdığımı görmezden gelip sadece yaptığım tanıma ilkokul cevabı demişsin ki bu işine gelen kısmını anlayıp kalanını görmezden geldiğini gösterir.

Alıntı
ikinci olarak ramazanda kanal d de bir roportaj izlemiştim sokakta insanlara şu soruyu soruyorlardı: oruc meyhanede yada herangi bir içkili yerde açılabilirmi??? bir adam aynen şu şekilde cevap verdi: acılır laik olan açmalıda...
Şu söylediğin şey ise herhangi bi provakatör tarafından söylenmiş olması muhtemel bir cümledir.

Alıntı
üçüncü olarak gufo şortla sapancayla bira içmekle ilgili bişeler yazmışın.. ilk olarak sapancada gecen bu olayın gercek olup olmadıgı belli degil die biliyorum.. ayrıca sort mu yoksa tayt mı giydikleride.. ayrıca cıkan kavganın otopark parası yüzünden de oldugu soyleniyor.. herneyse nasıl oldugu onemli bile degil boyle bir olay olmuş olsa bile bunun dinle yada laiklikle ilgisi yok die düşünüyorum.. toplumun örf ve adetleriyle ve tutumlarıyla ilgili bişe.. ama bu olay yobazlık die adlandırıldımı degişik bi boyut alıyor. çünkü yobazlık kelimesinin içindeki ilüzyondan dolayı başka seylere mal edilebiliyor,, dedigim gibi her kesimde bagnaz ve cahil insanlar var ve onlarda anlamak istedigi gibi anlıyolar.... bira konusundada şöyle bişe sormak istiyorum,, sen adabınla içebilirsin biranı yada başka ne içiyosan,, acaba herkes adabıyla mı içiyo ne içiyosa.. yanında bi bayan varken sokakta içki içen insanların yanından gecmek herkesi rahatsız eder bence.. yada illa yanında birisinin de olması gerekmiyo,, dedigim gibi herkes edebiyle içmiyo.. acaba sokakta birisi içki içerken toplumun ona kötü bi şekilde bakması dinle mi alakalıdır yoksa toplum huzuruyla mı?
Gazetelerde bir sürü haber gördüm ben oruç tutmadıkları için dövülen insanlarla ilgili... Her koyun kendi bacağından asılır. Herkesin günahı da sevabı da kendine. İsteyen bira da içer, şort da giyer. Herkes yapabilecekleri konusunda özgürdür. Ama mahalle baskısı, toplum baskısı denilen şey bu! İnsanların özgürlüklerini kısıtlamk bir şekilde.

Dokuz Eylül Üniversitesi
 İşletme(İngilizce)

Çevrimdışı omur

• Genel Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #16 : 21 Şubat 2009, 14:45:15 »
sen asıl gormezden geliyosun benim yazdıgımı.. laikliğin tanımı boyle basitleştirilemez dedim. yani ne yadıgını gördüm..

özellikle kanal ismi verdim.. samanyolu yada kanal 7 de olsaydı haklı olabilirsin derdim..

acaba hangi gazetelerde okudun onuda merak ediyorum provakator olabilirler mi? ayrıca ben bira içminin günahıyla yada sevabıyla ilgili hiç bişe yazmadım,, toplum huzurundan bahsettim ki soyledigim gayet mantıklıda..

mesajının basındada işine gelen kısmını alıp digerini sallamısın demişsin.. boyle bişe yapmadıgımıda gayet acıkladım.. ama sen bari en azından benim solemdiğim şeleri buraya yazarak bana mal etme

Çevrimdışı melloody

• Bir şey var aramızda...
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 22 Şubat 2009, 13:24:43 »
sen asıl gormezden geliyosun benim yazdıgımı.. laikliğin tanımı boyle basitleştirilemez dedim. yani ne yadıgını gördüm..

özellikle kanal ismi verdim.. samanyolu yada kanal 7 de olsaydı haklı olabilirsin derdim..

acaba hangi gazetelerde okudun onuda merak ediyorum provakator olabilirler mi? ayrıca ben bira içminin günahıyla yada sevabıyla ilgili hiç bişe yazmadım,, toplum huzurundan bahsettim ki soyledigim gayet mantıklıda..

mesajının basındada işine gelen kısmını alıp digerini sallamısın demişsin.. boyle bişe yapmadıgımıda gayet acıkladım.. ama sen bari en azından benim solemdiğim şeleri buraya yazarak bana mal etme

Bu kadar basite indirgemezsek, Laiklik Yunanca kökenli bir sözcüktür vs... gibi tarihçesini mi yazalım? Okuduğum gazetenin asparagas haber yapmayacağına inanıyorum. Toplum huzuru dediğin neye göre sağlanır? Ben Ankara'da bile kuzenlerimle bira içebiliyorken Gemlik'te neden içemiyorum?

Dokuz Eylül Üniversitesi
 İşletme(İngilizce)

Çevrimdışı omur

• Genel Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 22 Şubat 2009, 22:13:11 »
kuzenlerin olmadan içemiyosundur ne biliyim ben

Çevrimdışı dr.mete

• Dr. Mete GEDİKBAŞ
  • Genel Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2009, 03:39:30 »
laiklik önceki mesajlarda da denildiği gibi bir din olma yolunda emin adımlarla gidiyor ülkemizde. ömüre de katılıyorum yani artık ilkokul 3 öğrencisine öğretilen tanılmarda farklı tanımlamalara gidilmeli. bu laiklik tanımını da artık gözden geçirmemiz gerekiyor ülkemizde çünkü türkiye karşılaştırmalı örneklerle de açıklanabileceği gibi o meşhur cumhuriyet eykemlerinde de bağırıldığı gibi hiç bir zaman tam anlamıyla laik bir devlet olmamıştır ve bu gidişle de olamayacaktır. türkiyede laiklik cumhuriyetimizin ilk yıllarında insanları osmanlıya bağlayan dil ve din bağlantısının kesilmesi amacıyla uygulamaya konulmuş bir tatavadan öteri hiç bir zaman gidemedi. çünkü eğer bu devlet tam anlamıyla laik olsaydı en azında ülkemizde tıpkı fransa veya amerikada olduğu gibi camiler kendi gelirlerini kendileri sağlar ve kendi imamlarını çalıştırırdı peki bizde ne var diyanet işleri başkanlığı. bak daha burdan ayrılmıyo din ve devlet işleri.

şimdi gelirsek asıl tartışma konusuna laiklik adam gibi yaşansa dinsizlikle uzaktan yakından alakası yok çünkü herkes kendi istediği gibi yaşar yani "vicdanı hür irfanı hür nesiller" yetişirdi ama bizde tartışmalı aynı burda yaptığımız gibi..
Game Over...

Çevrimdışı siyasal16

• *
  • karanlığı aydınlat
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2009, 20:56:00 »
laiklik dinsizlik değildir ama...Özellikle ust bürokrat kesım de yanı dewlet yonetımıne yıllardan berı asıl hukmeden kesımın cıkarları ne zaman ters dusmeye basladı...halkın gozu acıldı..yok dın elden gıdıyor.. laıklık hortladı...şeriat aldı basını....bu defa mılletın aklını bulandırmak ıcın turlu sorular cıkarıp...suyu bulandırmaya ,dusuncelerı karıstırmaya basladılar... :-\
Allahaskına hangı ulkede yasıyorz..bıraksınlar ınsanların ınanclarıyla ugrasmayı...laıklık dınsızlıkmı degılmı sumu bumu...ınsanların ahlakı degerlerıyle ugrasacaklarına ekonomıyı duzeltsınler..kendılerı dolandırıcılık yapmasınlar...bı bakıyoruz bı aksam tvlerde konusan adam ,meger dolandırcının alasıymıs...sonra bu adam kendı kanallarında laıklıkden dınden ws bahsedıyor...yahu ben neyıne guveneyım bu adamın :o

ınsanlarda okumadan etmeden laıklık dınsızlıkmı,laıklık nedır..turkıye laıkmı falan dıyor...
bı kere laık olsa...dıyanet ıslerı olmaz...ımamlar bırer dewlet memuru dahası...sımdı gelsen turkıye laık de...(yersen...buna ınanan ınanıyo..bız laıkız ws...nıye laıkız laıklık ne...bakıyosun tvden duyduklarını soyluyo..)

işin ozu bızım mılletımızde bılgı sahıbı olmadan yorum yapmak dusunce acıklamak war...once konusacagın konu hakkında bılgı sahıbı olursun her tarafından konuya hakım olursun..sonra adam gıbı dusuncenı acıklarsın ...

bıde bız burda ne kadar laıklık su mu bumu dıye tartısacagımıza calısalım arkadaslar..bu kelımelerı elınde oyuncak gıbı kullanan kısılerın yerınder nıye bız olmayalım yanı...ıyıce suyu cıkmıs zaten bu konuların herkes bıyandan konusuyo...TEK ARZUM INSANLARIN DUSUNCELERINE VE YASAYISLARINA SAYGI DUYULMASI ...şu an ıcın bunun zor oldugunu goruyorum ama umarım ılerde yada yakın zamanda buna ulasırız... ;)

Çevrimdışı ayca

• Gcbal'08 Kocaeli Ünv - Kimya
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 26 Şubat 2009, 01:00:46 »
Degildir.
Ama bazi kisilerce oyle gosterilmeye calisiliyor
.
Hiç Aklında Yokken Bir Işık Yanar...
.

Çevrimdışı gufo

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : 26 Şubat 2009, 07:11:41 »
sen daha iyi bilirsin laiklik din diyen sensin

Çevrimdışı gufo

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : 27 Şubat 2009, 13:57:22 »
bende ole dedım din diyen sensın din gibi gösteren kişileri bilirsin dedim.

Çevrimdışı HR.HEXALL

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 02 Mart 2009, 14:18:16 »
neyin ne oldugu apaçık ortadayken burda bu konuyu tartısmak daha dogrusu kavga etmek sacma..
''Hayatımı iki şey değiştirdi,bunlardan biri futbol diğeri sigara.Futbol beni hayata bağladı,sigara futbol hayatımı bitirdi''

Johann cruyff

Çevrimdışı meyece

• yezyi
  • Genel Yönetici
  • Niğde Üniversitesi - Makine Mühendisliği
    • Profili Görüntüle
    • GCBAL
« Yanıtla #25 : 06 Mart 2009, 22:56:06 »
Dinler ikiye ayrılır : - İlahi dinler (Allah tarafından gönderilen)
                          - İlahi olmayan dinler (İnsanlar tarafından uydurulan)

Şimdi 'din'den kastımızın ne olduğunu söylersek bu sorunun çözümü ortaya çıkar.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2009, 23:03:03 by meyece »
Niğde Üniversitesi - Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Makine Mühendisliği - Yenilenebilir Enerji Kulübü - Nahita Güneş Arabası Takımı

Çevrimdışı meyece

• yezyi
  • Genel Yönetici
  • Niğde Üniversitesi - Makine Mühendisliği
    • Profili Görüntüle
    • GCBAL
« Yanıtla #26 : 06 Mart 2009, 23:03:43 »
önce tanım, sonra net cevaplar
Niğde Üniversitesi - Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Makine Mühendisliği - Yenilenebilir Enerji Kulübü - Nahita Güneş Arabası Takımı

Çevrimdışı e.aksungur

• Düzce Üniversitesi-TIP FAKÜLTESİ
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : 19 Haziran 2009, 15:32:10 »
ya bence laiklik dinsizlik filan deildir.ben laik olduğumu düşünüyrm ama asla dinsiz deilim.bence bu iki kavram insanlara en doğru şekilde ve kafalarında soru işareti kalmıcak şekilde acıklanmalı , öğretilmeli...yoksa böyle bi konu tartışılıyosa yazık oluyo demektir.
Sevgileri yarınlara bıraktınız
Çekingen, tutuk, saygılı.
Bütün yakınlarınız
Sizi yanlıs tanıdı.
Bitmeyen isler yüzünden
(Siz böyle olsun istemezdiniz.)
Bir bakıs bile yeterken anlatmaya her seyi
Kalbinizi dolduran duygular
Kalbinizde kaldı.
Siz genis zamanlar umuyordunuz,
Çirkindi dar zamanlarda bir sevgiyi söylemek.
Yılların telaslarda bu kadar çabuk
Geçecegi aklınıza gelmezdi.
Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız.
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı…

Çevrimdışı debris

• Profili Görüntüle
    • debristyle
« Yanıtla #28 : 19 Haziran 2009, 21:12:35 »
laiklik = devlet,hukuk ... vb. çeşitli alanların din odaklı yapılandırıolmasına karşı çıkan din ile bu tip kamusal idari ögelerin birbirine karışmamasını savunan görüştür.

insan laik olamaz. devlet adamı laik olamaz. başbakan laik olamaz. sen laik olamazsın.

kurumlar ve yasaları, devlet organlarının işleyiş biçimleri laik olabilir.

dünyada başka hiçbişey laik olamaz.

katılıyorum bravo.

Çevrimdışı Signore kakan

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #29 : 20 Haziran 2009, 00:50:32 »
laiklik elbette dinsizlik değildir.kişiler elbette laik olabilir,kurumlar elbette laik olabilir.Aslında kendini en koyu müslüman ilan eden bazı insanların dinsizlik saydığı laiklik,dininde en temiz ve en saf duygularla yaşayabilmesini,siyasetin ve paranın kirli dünyasından uzak tutulmasını sağlar.Laiklik kimseye namaz yasağı getirmez,engellemez.
          İnsan laik olur,devlet adamı laik olur,başbakan laik olur,sen laik olabilirsin

Yorum yaz